Twentse levenslessen (194)

Bij de spreuk van deze week zou je kunnen zeggen dat mensen die risico’s nemen niet vanzelfsprekend veilig terugkeren op de grond. Voorbeelden genoeg van mensen die dat overkomt. Je kunt ook zeggen dat degene die geen risico’s nemen, nooit de kans krijgen om hun doelen te bereiken. Met andere woorden, als je nooit iets nieuws probeert of geen risico’s neemt, dan worden verandering je vaak opgedrongen. Aan de andere kant, als je wel risico’s neemt en nieuwe dingen probeert, kun je succesvol zijn, maar er is ook een kans op mislukking en tegenslagen. Wie de verkiezingen van deze week bekijkt kan vaststellen dat veel andere mensen door de stem van de kiezer in het zadel zijn geholpen. De komende tijd zal blijken of er sprake is van betere ruiters. Het is goed te beseffen dat de structuur en gewoontes weerbarstig zijn en in gedachten te houden dat het zadel en het paard hetzelfde zijn gebleven. Misschien is de les van de spreuk van deze week, dat het goed is om reële verwachtingen te hebben over wat mogelijk is.