Twentse levenslessen (193)

Inderdaad is het zo dat mensen die eenmaal hebben leren lezen dat veelal niet meer vergeten. Hetzelfde geldt ook voor schrijven en bijvoorbeeld de computer gebruiken. Je zou kunnen zeggen dat het in je geheugen wordt gegrift en blijft bestaan. Je kunt een aantal jaren niet lezen, niet fietsen of andere bezigheden en de vaardigheid blijft nog steeds, vaak iets langzamer, iets minder alert of iets minder behendig.
Een kanttekening is echter wel op zijn plaats. Wat je niet gebruikt verlies je. Een topsporter die een tijdje niet traint levert niet meer dezelfde prestatie. Dat had de schrijver van de spreuk van deze week er wel even bij mogen zetten. Voor iedereen geldt van jongs af aan en misschien nog wel iets meer voor ouderen, belangstelling houden, kleine obstakels niet uit de weg gaan. Niet de weg van de minste weerstand kiezen, zorgt ervoor dat je je eigen pad kunt blijven bewandelen, zoals jij dat graag wil.