Twentse levenslessen (190)

Gisteravond was ik bij iemand op bezoek die voor de voedselbank werkt. Hij vertelde hoeveel er aan organisatie nodig is om te zorgen dat mensen voor wie er niet genoeg overblijft om voedsel te kopen, ze te voorzien van voedsel. Een indrukwekkende organisatie. Hij vertelde ook hoeveel vrijwilligers nodig zijn om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Er klonk een grote betrokkenheid bij de situatie waarin mensen kunnen raken. Deze morgen kwam de spreuk van deze week mij onder ogen. Er is inderdaad geen enkele reden voor schaamte als het niet anders kan dan dat je een beroep moet doen op de voedselbank. Er is wel sprake van een ernstig maatschappelijk probleem dat vaak veroorzaakt wordt door ongelijkheid en onrechtvaardigheid. De laatste dagen zijn de energieproducenten in het nieuws met onvoorstelbare winsten. Het schandelijke toppunt van ongelijkheid. Het is daarom belangrijk om te werken aan oplossingen om voedselnood te bestrijden, in plaats van te focussen op mensen die eraan lijden. Dit kan bijvoorbeeld door het verbeteren van toegang tot gezonde voeding en hoewel het onder verschillende groepen niet veel steun geniet is het aanpakken van structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid daarvoor noodzakelijk. Geen geld hebben is niet alleen ongemakkelijk, het heeft generatie na generatie invloed op hoe mensen in staat zijn hun kinderen een kans te geven.