Twentse levenslessen (192)

Inderdaad je kunt groter lijken als je naast kleine lui gaat staan. De spreuk lijkt me cynisch bedoeld. Inmiddels ben ik wat gekrompen, ik ben in verschillende landen geweest waar de mensen kleiner waren en heb de ervaring dat dat heel onbeholpen voelt.
Wat je groot maakt is dat je op ooghoogte naast iemand gaat zitten en in gesprek raakt. Als je open staat om iets te leren is het verstandig om met mensen in gesprek te gaan, anderen willen begrijpen en jezelf afvragen wat dat betekent voor je.
Hoe dan ook, als je wil, dan kun je met wie je omgaat wie je omringen, veel leren. De fuik die voortdurend dreigt is dat je met je gedachten en ideeën vastzit, je kunt niet meer terug. De stoker op de trein in Engeland reed nog lang mee, terwijl er al jaren geen kolen meer werden gebruikt omdat de trein door een andere motor dan een stoommachine werd aangedreven