Twentse levenslessen (181)

‘De ogen geloven zichzelf, de oren iemand anders,. Als er iets gebeurt. dan zeggen mensen gemakkelijk, ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Helaas dat is vaak niet het geval. Bijvoorbeeld de reclame van een saladefabriek uit Losser, de burgemeester van Losser was er ook. Het leek me dat ik de schuur op de achtergrond kende. Maar wat zagen we eigenlijk, de man met de ketting is niet de burgemeester van Losser, dat is een vrouw. Die video is waarschijnlijk niet in Losser gemaakt, maar de schuur op de achtergrond is er in gemonteerd kunnen hebben. We zijn eraan gewend dat de dingen niet zijn wat ze lijken te zijn.

Het is pijnlijk, het wordt steeds moeilijker om zowel je oren als je ogen te geloven. Aan de waarheid wordt vaak gesleuteld als aan een oude auto. Het resultaat onder de motorkap wordt er niet mooier op, aan de buitenkant kun je het echter niet zien. Te vaak betrap ik mij erop als ik iets zie of hoor, dat ik in mezelf zeg, het zou kunnen. Met die twijfel moet je leren omgaan, het is zelfs een volksvermaak. Dat is waarom we dit weekend Sinterklaas vieren. Er komt daarmee een dag dat de droomwereld van een kind in duigen valt.