Twentse levenslessen (167)

Bij het zoeken deze week naar een spreuk, viel het mij op dat er nogal wat spreuken zijn die wijzen op het gemak waarmee gelogen wordt. We kennen natuurlijk het gezegde ”een leugentje om bestwil”. Dat is bijna een fatsoensnorm om niet al te bot te zijn of te confronterend.
Voor de leugenmolen is geen wind nodig, leugens draaien zich energieloos rond, helaas beïnvloeden ze wel de gedachten van velen. Leugens zijn langzamerhand het gif in een samenleving geworden. Het tast het vertrouwen aan. Te vaak winnen belangen het van de waarheid. Daar is geen oorlog voor nodig, niet alleen in een oorlog is de waarheid de eerste verliezer. Ook in het dagelijks leven is de waarheid de eerste verliezer omdat ook leugens mensen angstig kunnen maken, verdrietig of een hopeloos gevoel kunnen geven. Het kost wel enorm veel energie om je voortdurend af te vragen of de boodschapper eerlijke en zuivere intenties heeft als er voor de zoveelste keer een boodschap langs komt waarvan bijna niet te geloven is dat het waar is of zou kunnen zijn.