Twentse levenslessen (166)

We kennen allen het gezegde: “Goed voorbeeld doet goed volgen.” Het tegendeel, zo kunnen we dagelijks zien, is: “Slecht voorbeeld doet slecht volgen.” De schrijver van de spreuk van deze week wist het al, als je geen vrede wil dan zul je oorlog krijgen. Het is de kunst om tijdig je verstand bij elkaar te houden. Zodra twee partijen denken, ik kan niet winnen en jij zult niet winnen, is er geen houden meer aan. Een vuurtje stoken zonder de nodige veiligheidsmaatregelen zet de boel in een niet te blussen brand. Helaas zien we de slechte voorbeelden overal, voorbeelden noemen zou een lange rij opleveren. Misschien moeten we ons toch wat vaker inprenten, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, omdat je voorkomt dat je op een plek bent waar je achteraf niet had willen zijn.