Twentse levenslessen (158)

‘Wie de prijs kent moet ook de waarde weten’, .

Wie de prijs kent om vrij te kunnen zijn, weet ook hoe kostbaar die vrijheid is.
Wie de prijs van gezondheid worden kent, weet ook hoe kostbaar gezondheid is.

Kostbaarheden zoals vrijheid of gezondheid hebben een prijs. Vandaar dat mevrouw Irene Berg (76) opgegroeid als enig kind in een joods gezin vanochtend in Tubantia in een boeiend interview laat optekenen: ”Denk goed na voor je wat zegt”, en André Manuel in zijn column: “Je mag helemaal niks meer” allerlei curieuze en grappige beschrijvingen geeft van wat allemaal niet mag.
Het is mij nooit gelukt om maar een begin van zo’n indrukwekkende lijst te maken, lang geleden als leraar op een school. Ik heb het anders moeten oplossen, door te zeggen, je wordt geacht gewoon te doen, dat is niets anders dan zoals je thuis doet. Weet je dat niet of niet meer, kom dan even langs dan kunnen we je dat vertellen. Nog steeds zoveel jaren later denk ik dat de meeste mensen weten wat gewoon doen is en voelen ze wel degelijk als ze even niet gewoon doen.