Twentse levenslessen (160)

Het beste uit je schoolcarriëre halen is ook de beste investering die je kunt doen. De vruchten ervan kun je lang plukken. Je kunt dat niet of nog niet weten als je dagelijks naar school gaat en zoveel wat je aangeboden krijgt of moet doen je tamelijk zinloos voorkomt.
Dat is denk ik de kern van de boodschap van de spreuk van deze week. Tegelijkertijd moet veel van het leren over hoe het leven in elkaar steekt nog beginnen. Je zou kunnen zeggen, in de puberteit worden de problemen waarvoor je staat steeds duidelijker, mogelijke wegen die je kunt inslaan en oplossingen dienen zich soms direct maar ook soms veel later aan.
Wat heeft een jongere aan zo’n levensles, aan de ene kant helemaal niets, het voelt misschien wel als met een kluitje in het riet gestuurd te worden. Aan de andere kant, zoals een appel die nog niet smaakt als hij niet rijp is, zo kun je nog niet alles weten als je aan het begin staat. De meeste fouten worden gemaakt doordat iemand iets doet terwijl die niet weet waarmee hij bezig is. Misschien is de levensles wel, doe alleen die dingen waarbij je weet waarmee je bezig bent. Is dat niet het geval dan is het als een auto repareren door met de hand op de motorkap te slaan en veelal levert dat alleen maar een deuk en een pijnlijke hand op.