Twentse levenslessen (146)

Er zijn veel nogal wat situaties en omstandigheden die er aan bijdragen dat ons geheugen het laat afweten. Vandaar dat ongelukken regelmatig op herhaling gaan. Zelf hou ik het er op dat het niet veel helpt als het , zoals we dat noemen, twee voor twaalf is. Vaak wachten we tot vijf over twaalf, tot het te laat is. Hoe vaak hoor je niet, de weercode was helemaal niet nodig, er was niets aan de hand. Het aantal voorbeelden dat preventieve maatregelen met veel hoon ontvangen worden is talrijk. Tegelijkertijd wordt te laat ingrijpen ook niet met gejuich ontvangen. De verantwoordelijken moeten gestraft worden, zo kunnen we vaak horen. De levensles van de spreuk van deze week is, dat van een gevaarlijke situatie nooit een preventieve werking uitgaat. De volgende keer maken we weer met hetzelfde enthousiasme dezelfde fouten en laten het twee voor twaalf moment opnieuw aan ons voorbijgaan.