Twentse levenslessen (142)

Om jezelf te beschermen tegen dommigheid en slechte beslissingen, waar je spijt van zou kunnen krijgen, kun je voortdurend maatregelen nemen. Als je bijvoorbeeld iets nieuws wil kopen, kijk je of er een consumententest is van een onafhankelijke instantie. Zo’n test is niet heilig, maar het helpt om te weten waarop je moet letten. Als er iets in het nieuws is wat je merkwaardig voorkomt kijk je even naar verschillende bronnen. Het kan ergerlijk zijn dat je wil begrijpen hoe dingen precies in elkaar steken, maar dat kan veel ellende besparen. Kijk als je op reis gaat waar je naar toe gaat, vóórdat je zegt ik vertrek.

Soms weet je het niet en kunt het ook niet weten, gewoon omdat zaken te moeilijk zijn. Dan is er eigenlijk maar één oplossing, dat is een deskundige raadplegen. Als het nodig is laat informeren door een automonteur, iemand die verstand heeft van bouwen, verzekeren of gezondheid. Ook mensen met die beroepen gaan voortdurend naar een bijscholing, raadplegen collega’s of verwijzen je door naar iemand anders. Het leven is ingewikkeld, niet meer en niet minder en met allerlei onzekerheden omgeven.

Je informeren, zo deed ik dat altijd en denk dat ik het ook zo maar blijf doen, beslissingen nemen op basis van zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, dat is al lastig genoeg. Tegen de schrijver van de spreuk van deze week zou ik willen zeggen, al zou het kunnen, er is geen wet tegen dommigheid nodig, zoals je je beschermt tegen de kou, zo kun je je bij beslissingen beschermen door niet achter allerlei vreemde opvattingen aan te lopen. De politie schrijft tegenwoordig, als bij aanbiedingen het te mooi is om waar te zijn, ga er dan maar vanuit dat het inderdaad te mooi is om waar te zijn.