Twentse levenslessen (136)

‘In een opwelling’, dat zinnetje kwam ik vanmorgen bij het lezen van de krant verschillende keren tegen. Ook trof mij een andere zin, vrij vertaald, als je een zekere leeftijd hebt ben je voortdurend niet meer onder de indruk van alle shit. U kunt zich bij het woord ‘shit’ wel het een en ander voorstellen. Als je het nieuws een beetje volgt dan zijn er rustige en verstandige types die zich weten te beperken tot feiten en die bereid zijn om ontwikkelingen van verschillende kanten te bekijken. Je hoeft, zo is mij opgevallen, niet van een zekere leeftijd te zijn. Het helpt wel als je over zoveel zelfbeheersing beschikt dat je na kunt denken over wat je zegt en als je in staat bent om bijvoorbeeld allerlei vergelijkingen met gruwelijkheden uit het verleden buiten de deur te houden. Daar past geen opwelling bij, denk eerst drie keer na. De levensles van deze week is glashelder, ga liever niet bij de duivel te biecht.