Twentse levenslessen (129)

Vanmorgen dacht ik even, ik sla zo’n twentse spreuk voor een weekje over. Je moet elke week maar weer een spreuk uitzoeken en je gedachten laten gaan over wat de betekenis zou kunnen zijn van zo’n spreuk. De krant leverde ook al niet veel inspiratie op. Dus maar eens even bladeren in de grote hoeveelheid spreuken die mij ter beschikking staat.

“Als de put droog staat, besef je de waarde van water.” Die gedachte trof me, vooral hoe help je jezelf over een hobbel heen als het even helemaal op is. Dat geldt eigenlijk voor heel veel zaken. Ik herinner me nog de uitdrukking: “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.” Het was bedoeld om te zeggen dat je actief moet zijn om toekomstige problemen te lijf te kunnen gaan.

Als de put droog is ben je eigenlijk al te laat. Voorinvesteren in dingen die voor je van waarde zijn is daarom belangrijk. Wat je niet gebruikt, gaat verloren. Zo werd ik vanmorgen herinnerd aan de spreuk van deze week, als het even niet lukt is het toch maar het beste om actief te blijven.