Twentse levenslessen (127

Er bestaat op school geen vak “Levenskunst”. De kunst en de vaardigheid om met alles wat gebeurt is in harmonie te leven, om te genieten van elke dag en de vele mooie dingen om je heen en om hoopvol naar de toekomst uit te kijken. Natuurlijk het wordt een mens ook niet altijd gemakkelijk gemaakt. Tegenwind en teleurstelling maakt ook een groot deel van het leven uit. Elke zeiler weet dat je bij tegenwind moet laveren, het is een langere weg en kost meer tijd en inspanning. Levenskunst is misschien ook wel om van inspanning te kunnen genieten, ik zou zeggen zoals FC Twente dat kan na een slechte seizoenstart. Vroeger had Abraham betekenis bij je 50e, inmiddels is dat een beetje veranderd. Door betere omstandigheden en andere opvattingen over ouder worden, zou je bij 65 van Abraham kunnen spreken. Het aantal jaren dat er gemiddeld nog bijkomt is net zoveel als 70 jaar geleden op je 50e. Wat mij betreft is de kunst van ouder worden om steeds maar weer naar later uit te kijken.