Twentse levenslessen (125)

Je zou de spreuk van deze week kunnen zien als streven naar perfectionisme. Er zijn echter ook spreuken die juist waarschuwen tegen perfectionisme. Daarmee wordt bedoeld dat je iets wat goed is, het beste zo kunt laten, zoals in de spreuk “Het betere is de vijand van het goede”. Als je probeert iets nóg verder te verbeteren, kan het zijn dat al je inspanningen niet veel helpen en je verbeterpogingen tot mislukkingen leiden. Net zo lang doorgaan tot wat je maakt verknoeid is en niet meer te herstellen. Ik hou het liever bij het gezegde dat ik jaren geleden hoorde. ‘Goed is goed genoeg’. Daarmee voorkom je dat je teveel inspanning levert met het risico op dingen te verprutsen. Daarmee voorkom je ook dat door te weinig inspanning je niet een resultaat bereikt dat functioneel is, waar je tevreden over bent en aan de wereld getoond mag worden. Indachtig de twentse spreuk van deze week, beter is beter maar niet tegen elke prijs.