Twentse levenslessen (124)

We weten het allemaal, het verleden draag je met je mee. Tegenwoordig zeggen ze vaak, het is je rugzakje. Hoe je het verleden met je meedraagt ben je je vaak helemaal niet bewust. Vaak weet je niet waarom je denkt en doet zoals je doet. Wat je meegemaakt hebt, wat je overkomen is en wat je beleeft hebt, je moet het er mee doen en in zekere zin is dat de brandstof voor wat er nog komen gaat. De dag van gisteren komt niet terug, wat je ook probeert. De goeie ouwe tijd is voorbij.

Maar gelukkig is er een toekomst waaraan nog veel te beleven is, dat moet je wel willen zien. De adviezen vliegen je tegenwoordig om de oren, actief blijven, blijven bewegen, een netwerk blijven onderhouden, gezond leven er er zijn er nog veel meer. Deze adviezen zijn, kan ik zeggen, bij mij niet aan dovemansoren besteed, hoewel corona en enkele zeer verdrietige gebeurtenissen, het niet gemakkelijk gemaakt hebben. Dus met veel plezier nieuwe ervaringen opdoen kan bij mij op steun rekenen. Je werkt, zal ik maar zeggen, elke dag aan de herinneringen aan de dag van gisteren en het is jammer dat je die kans verloren laat gaan.