Twentse levenslessen (122)

De spreuk van deze week is, zo zou je kunnen zeggen, een beetje aan slijtage onderhevig. Zo’n 60 jaar geleden was het aantal “geleerden”, dat wil zeggen degene die naar een vorm van hoger onderwijs ging ongeveer tien procent van het aantal dat tegenwoordig naar een vorm van hoger onderwijs gaat. Tegelijkertijd is het werk op de meeste bedrijven veranderd, vooral technischer geworden. Dat heeft allerlei gevolgen, één ervan is dat voor velen onderwijs gewoner is geworden. Het gevoel dat ‘geleerden’ de almanak schrijven, zeg maar voorschrijven is langzamerhand wel verdwenen, hoewel er nog steeds mensen zijn die wat langer in de schoolbanken gezeten hebben die daar nog niet aan willen. Tegelijkertijd, zo kunnen we in de krant lezen worden mensen die nauwkeurig onderzoek doen en tot resultaten komen die minder welgevallig zijn via allerlei media aangevallen, bijvoorbeeld dat de invloed van de mens op het weer groot is en dat daarom maatregelen nodig zijn. Al met al lijkt het erop dat samen een weg vinden net zo moeilijk is als een kar uit de modder trekken.