Twentse levenslessen (116)

Door verbeterde leef- en werkomstandigheden en door verbetering van de gezondheidszorg is de levensverwachting veel hoger geworden. In 2019 was de levensverwachting bij geboorte 80,5 jaar voor mannen en voor vrouwen 83,6 jaar. In 1960 was dat 71,3 jaar en 75,3 jaar. De jaren die er bij gekomen zijn, zijn echter helaas niet alle gezonde levensjaren. Wil je van de levensjaren erbij zoveel mogelijk gezonde levensjaren, dan is de twentse spreuk van deze week een goed advies. Mijn vader vertelde wel eens dat in de winter zijn gewicht vaak 10 kg toenam doordat hij niet veel arbeid verrichtte. In de zomer als hij in het veen of het land aan het werk moest waren die kilo’s door het zware werk en de lange dagen nogal snel verdwenen. Hij, nu 93 en zijn generatiegenoten hebben dat af moeten leren toen ze later naar een fabriek gingen en geen zware arbeid meer deden. Ach, het is maar een voorbeeldje, wat wel zeker is, dat afleren en andere gewoonten aanleren veel moeilijker is dan iets nieuws aanleren, terwijl iets nieuws leren door de jaren ook steeds lastiger wordt. Gelukkig kom je met een goed plan, een sterke wil en vasthoudendheid heel ver en is een trots gevoel over wat je bereikt hebt niet ver weg.