Twentse levenslessen (115)

Extreem is nooit redelijk, was de uitspraak van een collega als er zich ook al veertig jaar geleden iets voordeed dat in zijn ogen extreem was. Hij had daarvoor veel voorbeelden ter beschikking. Extreem ziet zich geen kans een compromis te vormen, er proberen samen uit te komen. Dat schoot mij te binnen toen ik de spreuk van deze week las. Als het om geluk gaat is extreem moeilijk te verdragen, aan de ene kant armoede en ontbering. Als je er oog voor hebt of er liever niet mee geconfronteerd wordt kun je niet alleen de armoede van bijvoorbeeld de veenarbeiders in de dertiger jaren zien, maar kun je ook zien dat er vandaag de dag nog veel armoede is waardoor er bijvoorbeeld veel ongelijkheid is in de kansen van kinderen. De uitwassen van extreme rijkdom kunnen ook haast niet ongemerkt aan je voorbijgaan. De spreuk van deze week is ook vandaag de dag nog steeds een goede leidraad.