Twentse levenslessen (114)

De waarheid is een ingewikkeld iets, iedereen hecht er veel belang aan en toch komen er zoveel onwaarheden in het nieuws. Dat kunnen pertinente leugens zijn, overdrijvingen, de zaken mooier voordoen dan ze zijn of niet de gehele waarheid vertellen. De wijze waarop iemand met een onwaarheid omgaat is ook nogal eens reden tot verbazing. Een ongevallige onwaarheid wordt ontkend, anders voorgesteld of verdraaid.

De schrijver van de spreuk van deze week heeft er wel vertrouwen in dat, om het zo maar te zeggen, de waarheid altijd boven komt drijven. Landelijk houdt een hele beroepsgroep, de onderzoeksjournalistiek, zich er mee bezig om het bovendrijven van de waarheid te bevorderen. Misschien is de schrijver van de spreuk van deze week iets te optimistisch. Een collega zei eens tegen mij, op het moment dat een project gestart is heeft niemand meer belang bij de waarheid. De waarheid vraagt dan om het erkennen van gemaakte inschattingen fouten en daar moeten beleidsmakers nog wel eens toe worden gedwongen.