Twentse levenslessen (108)

In de spreuk van deze week wordt beeldend beschreven wat vandaag de dag denk ik radicaliseren wordt genoemd. Het geleidelijk aan steeds extremere denkbeelden ontwikkelen en geleidelijk aan het zicht verliezen op de lijn van redelijkheid naar onredelijkheid. Een ogenschijnlijk klein vonkje wordt niet alleen in een zeer brandbare omgeving genegeerd maar ook aangewakkerd. Elke dag zijn er voldoende voorbeelden van. Veel van de twentse spreuken hebben meer dan voldoende wijsheid in zich om ze als een lijfspreuk te hanteren. De spreuk van deze week is daar een goed voorbeeld van. Mijn opa was in de vijftiger jaren en zestiger jaren een brandwacht. Op zondagmiddag ging hij naar het veen om vanuit een brandtoren de omgeving goed in de gaten te houden. De spreuk van deze week werd destijds goed begrepen, vonken kregen geen kans. Vandaag de dag krijgen de vonken helaas nogal eens vrij spel.