Twentse levenslessen (104)

De spreuk van deze week gaat eigenlijk nog een stap verder dan hier staat, je zou kunnen zeggen de dingen zijn vaak niet wat ze lijken. De eerste keren dat ik die ervaring had is lang geleden. Toen ik als begin twintigjarige op een LTS als leraar begon zag ik de eerste dag een jongen die, zo vertelden collega’s, ik in de gaten moest houden. Overigens één van de slechtste gewoontes is, dat collega’s elkaar van te voren, nog voordat je een leerling, vertellen dat je die goed in de gaten moet houden. Zo’n leerling heeft al geen eerlijke kans meer. Ook deze leerling, zo bleek later, had beter verdiend dan door met mijn van te voren ingeprente vooroordelen behandeld te worden. Ook het tegendeel kan vaak het geval zijn, de eerste indruk is niet noodzakelijkerwijs de beste. Jammergenoeg is het zo moeilijk om mensen onbevooroordeeld tegemoet te treden. Dat wisten ze, gezien de twentse spreuk van deze week, al lang geleden in Twente. Helaas wordt die spreuk minder in ere gehouden dan je jezelf zou wensen.