Twentse levenslessen (99)

Ondervinding is de optelsom van alles wat je verkeerd hebt gedaan, zo luidt de twentse spreuk van deze week.Het gaat echter niet vanzelf om van je fouten te leren, daarvoor moet je begrijpen wat je fout gedaan hebt en nog een oplossing vinden hoe het beter kan. Een oplossing die je kunt vinden doordat je informatie weet te vinden of omdat iemand anders je kan vertellen of laten zien hoe je het probleem kunt oplossen. In het kort is het eigenlijk voordoen en nadoen. Ik was al een paar jaartjes ouder toen ik aan gitaarles begon. Dat is voornamelijk voordoen en nadoen. Daar is een mooi engels gezegde voor “monkey see, monkey do” in het Nederlands klinkt het ook niet verkeerd “aapje ziet, aapje doet”. Ook heel geliefd om nieuwe dingen te leren is gewoon proberen, de gebruiksaanwijzing even links laten liggen, ook daar wordt vaak een engels uitdrukking voor gebruikt “trial and error”. In het Nederlands is de uitdrukking ook snel duidelijk “gissen en missen”. Lukt dat niet dan neem je de gebruiksaanwijzing erbij. Ik heb gelezen dat mannen de gebruiksaanwijzing in eerste instantie meer naast zich neerleggen dan vrouwen. Vrouwen zijn waarschijnlijk meer van bezint eer gij begint. Of het klopt weet ik niet, zoals zo vaak is het moeilijk om te weten wat wijsheid is.