Twentse levenslessen (95)

De spreuk van deze week heeft nog niets aan betekenis ingeboet. Vaak is het goed dat je van je hart geen moordkuil maakt. Als je maar zorgt dat je op tijd bedenkt wat wel of niet kan. De coronarellen hebben geleerd dat er nogal wat mensen in hun eigen fantasie zijn gaan geloven, waardoor er nogal wat rare uitspraken bij de rechter terecht kwamen. Ik wilde even een steen aan de kant leggen of, ik zag vuurwerk en heb dat maar even opgeruimd. Degene die te laat zorgt dat hij weer terug komt wacht vaak een pijnlijke beslissing. Dat geldt ook voor de sociale media. Iemand die zich in zijn fantasie laat meeslepen kan stevig op de koffie komen. Een burgemeester schreef daarover: “Als je het ergens niet mee eens bent, dan mag je dit uiten en hierover in gesprek gaan, ook op sociale media. Wij trekken echter de grens wanneer er in scheldpartijen op Facebook vergelijkingen worden gemaakt met oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog”. Deze burgemeester vindt dat er een grens wordt overschreden wanneer ambtenaren worden uitgescholden voor nazi’s. “Aangezien iedereen weet welke misdaden die hebben gepleegd, is dit als ernstig beledigend ervaren. Daarom heeft de gemeente besloten aangifte te doen.” Het is altijd en overal betreurenswaardig dat de ernst van vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog niet worden ingezien, vandaar dat de spreuk van deze week zoveel betekenis heeft.