Twentse levenslessen (98)

Er zijn nogal wat deskundigen vandaag de dag. Er is geen onderwerp of er dienen zich vele deskundigen aan. Grote woorden lezen we in de krant, horen we op tv programma’s en sociale media. De laatste weken is bijvoorbeeld het woord perspectief nogal geliefd. Er zijn nogal wat mensen die om perspectief roepen. Als ik ‘s morgens naar buiten kijk dan hoor ik mezelf zeggen dat we met een gerust hart een eindje kunnen gaan fietsen, twee uur later dreigt het te gaan regenen, maar het blijft droog. Nog enkele uren later ziet het er niet zo somber uit en bijna als donderslag bij heldere hemel stort de regen neer. Het perspectief is nogal wat keren veranderd. Een docent van mij gebruikte daar een moeilijk woord voor, een incrementeel proces noemde hij dat. Hij was zo vriendelijk dat ook in gewoon Nederlands te zeggen. Dat is zei hij, verantwoord doormodderen. De schrijver van de spreuk van deze week betoogt dat om een goede smid te kunnen zijn, je toch een beetje door schade en schande wijs geworden moet zijn. Laten we zeggen met de kennis en ervaring verantwoord doormodderen. Voor degene die de stip op de horizon wil bereiken, ook zo’n geliefde uitdrukking, dat is op een ruwe zee in een zeilboot nooit een rechte weg, daar is veel laveren voor nodig. De theorie in de praktijk is dichtbij, vanmorgen te lezen in Tubantia: “De GGD door schade en schande wijs”.