Twentse levenslessen (94)

Woorden doen ertoe, stond vanmorgen in Tubantia en we konden gisteren in het nieuws horen dat bijna de helft van de mensen die deze week bij de avondklokrellen betrokken waren jonger dan twintig jaar zijn, velen zelfs minderjarig. Ik vraag mij regelmatig af hoe hebben we hierin verzeild kunnen raken. Hoe is het mogelijk dat zoveel jongeren tijdens de rellen hun onschuld verloren hebben om bij de spreuk van deze week te blijven.

Woorden doen ertoe, niet vaker dan deze week heb ik het woord opruien gehoord. Kennelijk hebben degenen die dit doen geen goed beeld van hoe gevoelig jongeren kunnen zijn en hoe beïnvloedbaar. Kennelijk hebben deze mensen geen mededogen met jongeren die de komende weken met een strafblad verder moeten. Dan vraag ik mij af, had het ook anders gekund, had het voorkomen kunnen worden. Nu zullen ze de rest van hun leven een strafblad mee moeten dragen, het zal bijvoorbeeld hun positie op de arbeidsmarkt niet ten goede komen.

Woorden doen ertoe, vandaar dat iedereen ook in Helmerhoek die op facebook of andere media schrijft zich er rekenschap van moet geven dat er geen misverstand over kan zijn dat woorden geen opruiend effect kunnen hebben. Zeker, berouw is goed, helaas komt het altijd na de zonde.