Twentse levenslessen (89)

Het komende weekend is het Kerstmis, dit keer voor velen een ongemakkelijke Kerstmis. Dat brengt ons direct bij de kern van de spreuk van deze week. Hoe gaan we om met ongemak, met teleurstelling, met woede, met gelatenheid of gewoon doen alsof er niets aan de hand is. Wie niet kwaad wil zijn is wijs, zegt de spreuk van deze week. Helaas, de kranten staan er vol van, de lontjes zijn kort, mensen die op allerlei wijze hun kwaadheid uiten. De spreuk zegt het is vanzelfsprekend dat je kwaad kunt worden, maar het is verstandiger het niet te willen zijn. Met elkaar in gesprek is beter dan over elkaar in gesprek of zoals een twents gezegde zegt: “‘t Het is ‘n klèèn ding, mer ‘t kan grote dinge doon.” De moeite van het proberen waard zo laat een ander gezegde zien. “Wel nooit is vall’n wet nich wat neudig is um vast te staon.”
Graag wens ik iedereen fijne feestdagen en een gezond en vredig nieuw begin.