Twentse levenslessen (86)
Vijf december, heeft Sinterklaas nog een goede raad op zijn verjaardag?
De wieg van Anouk Kootstra, een succesvolle wetenschapper en onderzoeksjournalist, heeft in Enschede gestaan. In Tubantia in de rubriek “Eens een Tukker” zegt ze op de vraag “Zijn Twentenaren anders dan Amsterdammers?”. “Ja, ik denk zelfs dat ik ze herken op straat. Ze zijn op een of andere manier aardiger, zachter, nuchterder en bescheidener.” Ze voegt er aan toe, ik vrees dat het ook een beetje is dat je je eigen vooroordelen bevestigd wil zien.
Ik herinner mij dat het woord “wees wieser” nogal eens gebruikt werd om te laten weten dat zwijgen vaak verstandiger is. Zo is dat ook met allerlei oordelen, denk nog eens even na, zijn het mijn vooroordelen die me iets laten zeggen? Omdat we toch al zo dicht bij het nieuwe jaar zitten, een goed voornemen zou kunnen zijn, de speurtocht naar eigen vooroordelen met verve op te pakken. Is een les van Sinterklaas niet dat je kinderen een geheim onthuld en aan hun laat weten dat je dat niet aan andere kinderen vertelt. Een oefening in het leren zwijgen.

© helmerhoeknieuws