Twentse levenslessen (80)

De openingspagina van Tubantia betrof een artikel waarin over corona gesproken werd. Op de vervolgpagina’s werd op vijftien verschillende pagina’s in een groter of kleiner artikel aandacht besteed aan corona. Het is goed mogelijk om fysiek in quarantaine te gaan. Onlinewinkels kunnen een belangrijk deel van wat nodig is of wat je zou willen hebben op de stoep van je voordeur afleveren. Ook veel lokale leveranciers kunnen dat. Het valt echter niet mee om even verlost te zijn van de grote hoeveelheid coronanieuws, een dagje turven hoeveel nieuws langs komt levert vast een indrukwekkend getal op, terwijl ik me trouw aan de regels houdt, waarvan het zo moeilijk voor te stellen is dat er nog één Nederlander is die de basisregels niet kan dromen. Maar goed mijn voorstellingsvermogen laat mij wel vaker in de steek.
Veel van het nieuws bestaat uit de mededeling “ik heb het niet gedaan”. In het nieuws komen veel mensen aan het woord die laten weten dat zij het niet zijn die bijdragen aan de verspreiding. Dat is voor een groot deel ook het geval, hoewel het gemakkelijk denkbaar is dat je je er niet van bewust bent dat je bijdraagt. Overal waar grenzen zijn wordt gesmokkeld zegt de schrijver van de spreuk van deze week. Is de schrijver daarmee wantrouwend. Ik denk het niet, deze week werd mij nog eens de 20-80 regel in gedachten geroepen. In veel situaties zorgt 20% van de mensen dat hun handelen invloed heeft op 80%. Misschien kunnen die 20% van de mensen die het niet zo nauw nemen met de regels, eerst even bedenken waarom de grenzen er eigenlijk zijn.