Twentse levenslessen (78)

“Eigenwijsheid doet ons land de das om”, dat was de kop in Tubantia gisteren in een artikel over de zorgwekkende corona-ontwikkelingen. Ook de eerste zin van het artikel was niet mis te verstaan. “Nederland is uitgegroeid tot coronaparia van Europa.” Enkele zinnen daarna schreef de journalist Sander van Welsbergen. “Naar het zich laat aanzien, kunnen we alleen onszelf de schuld geven. ‘Het lijkt wel of Nederlanders het gewoon niet willen begrijpen.’ Een zegswijze die overigens vooral populair is in ‘eigenwijsheidland’,
De spreuk van deze week doet denken aan, dat er mensen zijn die koste wat kost gelijk willen krijgen, terwijl ze maar weinig moeite doen om gelijk te hebben, anders dan links en rechts wat citaten bij elkaar te graaien en dat als een argumentatie te beschouwen.
We kunnen elke dag in de krant lezen hoe moeilijk een ei leggen is. Hoeveel mensen keihard werken om stapje voor stapje het geheim van de werking van het virus te ontdekken, werken aan preventie door een vaccin te ontwikkelen en zoeken naar de beste behandelmethode. Het moet frustrerend zijn voor deze werkers om telkens maar lastig gevallen te worden met kakelverhalen en zich te moeten verdedigen dat ze gewoon hun uiterste best doen om zoveel mogelijk bij te dragen aan de gezondheid. Dus vandaag maar weer gewoon anderhalve meter afstand houden, regelmatig je handen wassen, blijf thuis bij ziekte en niet naar drukke plekken gaan.