Twentse levenslessen (77)

De schrijver van de levensles van deze week kon niet bevroeden dat deze spreuk zo’n brede steun gekregen heeft in het openbare leven. In alle volksvertegenwoordigingen, landelijk, provinciaal en gemeentelijk is het niet toegestaan dat de leden familie van elkaar zijn. Daar zijn goede redenen voor die iedereen kan bedenken. Indien één van de familieleden een scheve schaats rijdt kunnen de anderen uit genegenheid en solidariteit vaak niet anders dan het spel mee te spelen, in ieder geval is de druk hoog. Het komt nogal eens voor dat in bedenkelijke regiems familieleden een belangrijke rol spelen. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat het gevaar van duidelijkheid en transparantie op de loer ligt. We leven in een leugen dat is de waarheid, was de kop in Tubantia over een boek van Annemiek van Kessel. Daarom is het belangrijk dat elk bestuur zijn eigen controle, weerstand of tegenstand organiseert. Het zou mooi zijn dat de twentse levensles van deze week een breed gedragen levensles wordt.