Twentse levenslessen (74)

Je raakt in het leven over de jaren nogal wat kwijt, je conditie verminderd, je gezondheid wordt minder en zo zijn er verschillende voorbeelden te noemen. Mijn vader die 92 is doet daar meestal nogal nuchter over door met enige regelmaat te zeggen alles wordt slechter behalve het vergeten. De schrijver van de spreuk van deze week heeft wellicht ook met enige weemoed aan zijn verleden gedacht. Er is echter ook een andere kant, dat is in beweging te blijven. De inspanning die het kost is meer dan de moeite waard. Door in beweging te blijven ontstaan om het zomaar te noemen andere vergezichten. Dat geldt voor alle leeftijden. Begin oktober is de week van de eenzaamheid. Het komt er op neer dat mensen van alles organiseren om anderen in beweging te krijgen. Dat lukt soms niet of heel moelijk. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat als je niet meer kwijt wil raken dan strikt noodzakelijk is, zijn er nog volop andere mogelijkheden dan te denken aan de dingen die je kwijt bent geraakt.