Twentse levenslessen (70)

“Schelden doet geen pijn en slaan duurt niet lang.” Als deze spreuk waar zou zijn, zouden er niet zoveel mensen zijn die schelden en slaan als het hoogste goed beschouwen. Sterker nog in mijn jeugd waren er regelmatig docenten die schelden en slaan tot een kunst gemaakt hadden. Jammergenoeg is het proberen anderen te kwetsen, dat is vaak wat schelden is, overal doorgedrongen is. De schrijver van deze spreuk vraagt eigenlijk niet aan degene die scheldt of slaat om er mee te stoppen. Je zou kunnen zeggen daar spreekt een zekere hulpeloosheid uit dat er iets tegen te doen is. Het lijkt er meer op dat de schrijver tegen degene die het slachtoffer is wil zeggen, wees mentaal sterk genoeg om er geen last van te hebben. Als de boodschap maar niet is dat je geen weerstand mag bieden tegen degene die zich superieur voelt en daardoor er geen moeite mee heeft om te schelden en te slaan.