Twentse levenslessen (71)

“Op zoek naar het geluk”, het zou de titel van een boek kunnen zijn of de lijfspreuk van een of andere goeroe. Het doet mij er aan denken dat als je naar de winkel gaat en kleding wil kopen. Je weet al precies wat je wil en gaat winkel in winkel uit. Tijdens de lange zoektocht slaag je er niet in om te vinden wat je wil hebben. Loop je echter ergens binnen en hebt niets in gedachten dan kan het zomaar zijn dat je iets ziet dat je heel mooi vindt. Eigenlijk geef je het geluk de kans om jou te zoeken. Je zou kunnen zeggen vooropgezet zoeken levert meestal slechts teleurstelling. Één van de vaste bezoekers van de Bijenhoek heeft het vermogen om ontspannen in de tuin rond te lopen, zonder vooropzet lukt het hem steeds weer een foto te maken die de moeite van het bekijken ruimschoots waard is. De moraal van de spreuk van deze week zou kunnen zijn, geef het geluk een spontane kans door deze niet vooropgezet tegemoet te treden.