Twentse levenslessen (69)

Waar iemands leven zich afspeelt is voor iedereen verschillend, voor de zeer bereisden is de hele wereld hun leefwereld, anderen houden hun leefwereld beperkter, dat kan Europa zijn, Nederland, Enschede, Helmerhoek of de leefwereld tussen de voor- en achterdeur. Met de leefwereld tussen de voor- en achterdeur hebben veel mensen het moeilijk. Zodra je er buiten komt gelden in deze coronatijd regels met maar één doel, het waken over de gezondheid van elkaar, hoewel er mensen zijn die ons willen laten denken dat slinkse lui allerlei plannen bedenken en een complot aan het smeden zijn. Natuurlijk enig gezond wantrouwen is altijd goed, zijn de mensen wel zoals ze zich voordoen te zijn. Dat mag er denk ik niet toe leiden dat door teleurstelling de wereld alleen nog maar bestaat tussen de voor- en de achterdeur. Het beste dat we kunnen doen is ons niet laten leiden door allerlei al dan niet rare of merkwaardige verhalen, maar zoveel mogelijk door de feiten. Ook dat is niet gemakkelijk, het onderscheiden van werkelijke feiten en allerlei fakefeiten is zo gemakkelijk nog niet. Één ding is wel zeker volgens de spreuk van deze week als je alleen voor jezelf leeft, voor je eigen gewin, dan leef je maar voor de helft. Wie het verleert heeft ook voor een ander te leven zal nooit de vreugde beleven van de blijheid van een ander.