Twentse levenslessen (64)

‘ Als er geen hout is wil het fornuis niet branden.’ Deze spreuk is zo vanzelfsprekend, daarvoor is geen uitleg nodig. Brandstof bepaalt het leven, om je te verwarmen, om je te verplaatsen, om voedsel te produceren. In het nieuws kun je met enige regelmaat lezen over de eindigheid van energie. Zoals altijd, de één denkt dat het wel meevalt en de ander maakt zich grote zorgen. Ook aan de menselijke energie zijn grenzen. Hoe zorg je ervoor dat je ook voor de volgende dag voldoende energie hebt. Voor sommigen is dat geen probleem, het is een vanzelfsprekendheid, voor anderen niet. In de Bijenhoek heb ik geleerd dat de natuur voor velen een rijke bron van energie kan zijn, van verwondering en van schoonheid. Soms zou je bijna vergeten dat je in de wijk zo gemakkelijk en zo dichtbij even kan bijtanken.