Twentse levenslessen (60)

“ Er is geen spreker die het zwijgen kan verbeteren”. In Twente wordt veel waarde gehecht aan het zwijgen. Dat is, ook al zijn we het ons niet altijd bewust, niet alleen in Twente het geval. Bij veelal herdenkingsgelegenheden wordt uit respect één minuut stilte in acht genomen. De stilte geeft de mogelijkheid om in gedachten terug te blikken, vaak ook omdat in verdriet of herdenken woorden tekort schieten. Het twentse zwijgen heeft ook in zich dat in de stilte de onderlinge verbondenheid tot uitdrukking wordt gebracht. Daar waar iets niet gezegd kan worden met woorden, wordt het gezegd met een stilte. Wie herkent niet de onmetelijke stilte in bijvoorbeeld een voetbalstadion of bij een nationale herdenking. Ook deze week was er voldoende reden voor stilte, een moment van zwijgen en jezelf af te vragen of je alle mensen wel gelijk behandelt, ongeacht hun achtergrond.