Twentse levenslessen (61)

Het ongeduld over de coronamaatregelen neemt toe. Ongeduld is heel begrijpelijk, en in deze coronatijd nog veel beter te begrijpen. Er hangt voor verschillende bewoners veel van af. De schrijver van deze spreuk zegt op zijn twents heel erg mooi wat ook in andere gezegden voorkomt, zoals na regen komt zonneschijn. De vraag is echter wanneer ben je de winter door. Ook dit jaar waren er in mei nog nachtvorsten die veel schade aan planten hebben opgeleverd. Een andere vraag is, hoe kun je de winter een beetje draaglijker maken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat, om zo maar te zeggen, de coronawinter voor vele ouderen en hun familieleden ondraaglijk is geweest. Wat te doen op momenten dat er geen goede oplossing is, het enige dat nog kan is een beetje door de bril van een ander de wereld proberen te bekijken. Dan zie je vaak weliswaar kleine kansen om schrijnend leed een beetje te verzachten. Evenals bij ernstige ziekten, aan de oorzaak en droevige gevolgen kun je vaak niets doen, wel aan de manier waarmee je er mee omgaat.