Twentse levenslessen (59)

“Ik vind de maatregelen die nu genomen worden overdreven”. Terwijl ik vanmorgen nadacht over waar ik aandacht aan zou besteden, hoorde ik deze zin op de radio. Iemand sprak over de coronamaatregelen. Professionele voetballers trainen elke dag om een betere prestatie te leveren, wil je een instrument spelen dan gaat daar, afhankelijk van je talent een lange periode van oefenen aan vooraf. Wil je een toppresteerder worden, zo poneerde een onderzoeker, dan vraagt dat 10.000 uur training. Eigenlijk is de spreuk van deze week nog mild voor ons, als je alles twee keer mocht doen, dan gaat het vaak al beter dan de eerste keer, maar het blijft vallen en opstaan. Vandaar dat ik steeds vaker met enig wantrouwen luister naar “deskundigen” die met grote stelligheid weten hoe het beter kan en moet. Eigenlijk zit er niet veel anders op dan verantwoord doormodderen. De vooruitgang is vaak niet meer dan een escape room.