Twentse levenslessen (52)

Of je het nu wil of niet, elk mens heeft zijn duistere kant. Die duistere kant vecht steeds tegen de andere kant. Een goed voorbeeld daarvan is eigenbelang. Het is goed dat we aan ons eigenbelang denken bijvoorbeeld om voor ons zelf kunnen zorgen. Er is ook de duistere kant van eigenbelang. De extremen daarvan zie je de afgelopen dagen met enige regelmaat in het nieuws, producten verkopen die niet goed of veel te duur zijn, zelfs mensen in de meest kwetsbare situatie de hoofdprijs laten betalen of met smoesjes aan de duur te komen om misbruik te maken. Over dit eigenbelang kan beter niets anders gezegd worden dan dat het moreel van deze mensen ernstig uitgehold is. Iets anders is, dat daar waar het voor de veiligheid en gezondheid noodzakelijk is om maatregelen op te volgen, mensen toch toegeven aan sterke en gerechtvaardigde verlangens. Ze willen even een wandelingetje maken na dagen thuiszitten, ze houden niet voldoende afstand bij het maken van een praatje of willen niet even terugkomen bij de supermarkt als het op dat moment veel te druk is. De keuzes die we maken en moeten maken hebben hun vanzelfsprekendheid verloren. De argumenten waarmee we handelen hebben hun betekenis verloren, daarover nadenken beschermt ons voor onze duistere kant.