Twentse levenslessen (49)

Welke les zou een verstandige les zijn, nu ook in Helmerhoek het verenigingsleven tot stilstand is gekomen. Veel mensen doen aan een loterij mee, terwijl ze weten of kunnen weten dat de kans op een prijs heel klein is. Omdat loterijen ook wel begrijpen dat dat slecht voor de deelname is, mag je voor de zoveelste keer naar de supermarkt omdat de prijs een pak ijs is. Een troostprijs om de hoop te houden dat je iets groots wint. Met de teleurstelling gaan we vaak anders om, het risico wordt verkleind of ontkend. Het is ook een zeer onaangename gedachte en zelfs een pijnlijke gedachte, dat je dagelijkse gang verstoord wordt en voor sommigen zelfs ontwricht wordt. Het grootste gevaar is echter dat als iedereen denkt dat er een uitzondering voor jezelf is. De optelsom van alle uitzonderingen is dat daardoor een ongeschreven regel ontstaat die gevaarlijker is dan de nadelen van het handhaven van een regel voor iedereen. Door deze oude Twentse wijsheid serieus te nemen en even geen uitzondering te willen zijn, is de kans aanzienlijk groter dat nog meer ellende wordt voorkomen.