Twentse levenslessen (39)

“Ik kan mij niet goed herinneren wat toen gebeurd is, maar ik heb er nog steeds de pest over in.” Hieruit blijkt dat het vaak lukt om dingen te vergeten. We weten ook, dat het nauwelijks lukt om een gekrenkt gevoel, onrecht of een emotionele gebeurtenis te vergeten. Nu is vergeten ook niet echt nodig, wel is nodig dat je een blik op de toekomst kunt houden, dat je mensen nog wel kunt vertrouwen of dat je plezier kunt beleven aan mensen of dingen. Op die drempel staan we deze week. Dat is voor veel mensen een moeilijke drempel, gekrenktheid, onrecht of een negatieve emotie om te buigen naar iets positiefs. Zelf herinnerde ik mij dat dertig jaar geleden iemand mij het onmogelijk maakte een verhaal te houden. Ik was diep gekrenkt, teleurgesteld en wanhopig. Hoe je daar mee omgaat leert deze week, een week die het mogelijk maakt om terug te kijken en alvast na te denken over volgend jaar. De schrijver van de spreuk zegt “iets nieuws doet het oude vergeten”. Misschien dat deze oude wijsheid kan helpen om een nieuwe weg te zoeken, de beslissing te nemen om vooruit te kijken. Natuurlijk, wie onderweg is struikelt wel eens, maar met een doel voor ogen kun je heel ver komen.

Jenne van der Velde