Twentse levenslessen (41)

De winterperiode, zo vanaf Kerst tot aan Nieuwjaar is een geschikte periode om veel na te denken. Nadat de kerstbeslommeringen wat achter de rug zijn, er niet veel te doen is, en het weer zich winterdepressief gedraagt, is het een goede tijd om na te denken, te piekeren en als het tegenzit goede voornemens te maken. Eigenlijk kondigt dit nadenken de teleurstelling al aan. De gedachten kunnen gauw afdwalen dat je het in het nieuwe jaar heel anders wil doen en je je dat ook gaat voornemen. Je baas zal nu eens eindelijk weten wat je over hem/haar denkt. Je laat je kinderen eens weten dat je het nieuwe jaar strenger gaat toezien dat dingen wel of juist niet gebeuren. Zelf maak je een lang lijstje met minder van allerlei voedsel en versnaperingen gebruiken, meer bewegen, kortom offers brengen aan een gezond leven. Dat lukt niet, want als het gemakkelijk is was het al gebeurd, en de ingebouwde teleurstelling openbaart zich geleidelijk. Misschien is het het beste om niet teveel na te denken, een beetje te genieten, een enkele keuze te maken die haalbaar is, en elke dag een beetje te mijmeren wat het volgende stapje kan zijn. Zeker is in ieder geval, dat denkluiheid een doodlopende weg zal blijken te zijn.