Twentse levenslessen (35)

De twentse spreuk van deze week lijkt wel erg veel op ‘na regen komt zonneschijn’. Toch is er een belangrijk verschil. Na regen komt zonneschijn, heeft iets van, als het even tegenzit hou in gedachten dat het altijd ook wel weer beter wordt en daarna kan het weer regenen. Je kunt er niet veel aan doen, het overkomt je. De twentse spreuk is eigenlijk actiever, je moet zorgen dat je de winter doorkomt. Vroeger was dat, zorgen dat je voldoende brandstof had, veelal kolen en in de streek waar ik vandaan kom, turf. Je moest een voorraadje aardappelen hebben en weckflessen met allerlei groenten.
Voor Helmerhoek betekent het vandaag de dag helaas, wil je de vrijheid en vrolijkheid van het voorjaar beleven dan moet je eerst de winter door. Eerst moet het gevoel van veiligheid ontstaan zodat bewoners zich weer vrij naar de stad kunnen bewegen. Daarvoor staan er bewoners te waken, in de hoop dat de maatregelen die moeten, om de veiligheid te verbeteren, ook getroffen worden door mannen en vrouwen, die net zo dapper zijn als degene die ‘s avonds in de tunneltjes de wacht houden.