Twentse levenslessen (28)

Het begint al vroeg in een mensenleven. Zodra een kind begint te praten, weet die al snel de betekenis van het woord nee. De pubertijd is een periode waar kinderen soms maar al te graag nee zeggen. Eigenlijk gaat dat het hele leven door, bijvoorbeeld ouderen die nee zeggen aan het actief deelnemen, ook een week tegen de eenzaamheid is daar niet of nauwelijks een medicijn voor. Je kunt eigenlijk zeggen, nee zeggen tegen wat anderen vragen of willen hoort bij het leven. De balans tussen samen doen, samen werken en je eigen leven leiden onafhankelijk van anderen kan lastig zijn. Je hoort dan ook zeggen, de wereld is individualistischer geworden, voor de één is dat een zegen en voor de ander een gruwel. Meer vrijheid en tegelijkertijd minder mogelijkheden om iets samen te doen. Het legioen vrijwillige verenigingsbestuurders sterft langzamerhand uit, waardoor het steeds moeilijker wordt verenigingen In stand te houden, kinderen kunnen daardoor bijvoorbeeld niet meer sporten. De schrijver van de spreuk van deze week houdt ons een spiegel voor als hij zegt “ je wilt niet maar je moet wel”. Inderdaad soms moeten je eigen belang een beetje wijken voor de belangen van je kinderen, je buurt, je familie of je kennissen. Een bijna vergeten woord daarvoor is misschien wel solidariteit.