Twentse levenslessen (13)

“De verveling zou wel een iets heel moois in petto kunnen hebben” . Dat schreef Harm Katerberg in zijn laatste column. Wat is verveling? Ik heb even wat nagelezen, als je niets bijzonders hoeft te doen, niet geïnteresseerd in je omgeving bent of een dag saai of langdradig is, ervaren mensen dat als verveling. Het is niet leuk, onaangenaam, je voelt je lusteloos, hangerig en niet geinteresseerd. Verveling doet zich vaak voor als mensen vrijwillig of verplicht stoppen met werken. De zin van hun leven voelen ze niet meer.
Een beroemde filosoof schreef: “Rust is goed, maar de verveling is er nauw mee verwant”. Harm Katerberg helpt ons wel op weg, de verveling zou ook iets moois in petto kunnen hebben, schrijft hij. Door verveling kun je nieuwsgierig worden naar nieuwe dingen, andere dingen, andere doelen. Je hoeft niet ziek zijn om beter te worden. Je hoeft je niet te vervelen om actief te blijven. De wijk Helmerhoek biedt mogelijkheden om actief te blijven en mensen te ontmoeten. Dan moet de deur zo af en toe wel aan de buitenkant op slot worden gedaan.