Twentse levenslessen (179)

In verschillende twentse spreuken gaat het over goed en kwaad. Veel scherper als in deze spreuk heb ik het nog niet gezien. Je voelt je eerlijk als je geen kans ziet oneerlijk te zijn. Het wordt spannend als je een kans ziet om te stelen, daarvoor kennen we het gezegde: “de gelegenheid maakt de dief”.

Aan controle en voorkomen van misdragingen hangt ook een onaangename geur. “Vertrouwen is goed, controle is beter”. Vladimir Lenin, de eerste premier van de Sovjet-Unie, deed die uitspraak toen hij in 1921 een nieuwe geheime dienst oprichtte. Er zijn boeken vol geschreven over waar dat toe geleid heeft.

Je kunt dus eigenlijk niet veel anders dan jezelf de vraag stellen, waar ben ik mee bezig. Je eigen kompas kiezen tegenover goed en kwaad. Kan dat? Misschien ben ik te optimistisch, maar de meeste mensen weten echt wel wat deugt en wat niet deugt. Daarmee is het niet zo’n grote stap je eerlijk te blijven voelen.