Buitenmomentjes (100)

Vorige week schreef ik een buitenmomentje (99) met het onderwerp: Afscheid. Dat had ik misschien beter nu kunnen doen, want ik kreeg veel vragen of ik de 100 niet wilde vol maken. Hoewel in het verhaal stond te lezen dat de honderdste er wel kwam, leverde dit toch misverstanden op. Gelukkig kreeg ik veel leuke reacties en daarvoor wil ik hierbij iedereen bedanken.

Het begon ca. twee jaren geleden, ik werd uitgenodigd door Jenne, die ik op dat moment alleen kende als de man die weleens met zijn vrouw en kleindochter de huiskamer Helmerhoek bezocht.
Verder wist ik niks van hem, later hoorde ik dat hij van het Noaberschap was / is en dat samen met twee anderen deed. Ik ging op bezoek en hij vroeg mij om voor de Facebookpagina Helmerhoeknieuws iedere week of als het uitkwam, een stukje te schrijven , dat mocht over van alles gaan, de natuur, de tuin , moestuin en ook over dingen uit het verleden van de Helmerhoek. Omdat ik opgegroeid ben in deze omgeving en dus mensen kende die vroeger in deze omgeving geboren zijn, heb ik via hun nabestaanden foto’s gekregen en een verhaal erbij.

Helaas is het door corona niet gelukt om meer nabestaanden te bezoeken dit jaar en zijn er de laatste tijd geen foto’s bijgekomen om iets over te vertellen. Foto’s van de Usselermarkeweg , waar nu de Boterkorfhoek loopt, waar nog een dikke linde boom staat of stond, daar woonden vroeger kennissen, helaas nog geen foto’s van kunnen krijgen, misschien nog ooit in betere tijden. Ik ben in deze wijk op bezoek geweest bij nabestaanden van bewoners van de Helmerhoekweg, nu gedeeltelijk Groot Bruninkstraat , rechtdoor overgaand in Bekspringhoek, om uiteindelijk via het fietspad aan het eind van de Oorthuishoek door te gaan richting manege de Hoefslag.

Maar goed, vanaf buitenmomentje 1 ben ik begonnen en heb het nu dus honderd weken volgehouden, maar nu met de Lockdown en de winter en andere omstandigheden van mezelf, ga ik er even mee stoppen. Ik heb in het begin vaak geschreven over eenzaamheid en de huiskamer Helmerhoek en later vaak over de Bijenhoek, waarvan ik beiden vrijwilliger ben geweest. Inmiddels ligt de huiskamer stil door het corona virus en de Bijenhoek bereid zich voor op het nieuwe seizoen.

De Kerstdagen zitten er weer op en we gaan allemaal op weg naar een nieuw jaar waarvan we hopen dat het beter wordt en niet slechter. Vorig jaar was de kersttijd nog heel anders en werden er in een volle Huiskamer nog mooie kerststukjes gemaakt, één voor de persoon zelf en één om weg te geven, niemand kon het zich toen nog bedenken dat het zo anders zou worden. Ik schreef over bloemen kweken, vooral mijn peperplantjes, maar ook over de kamerplanten en alles wat met de tuin te maken had, voor zover ik er wat over wist te vertellen, maar ook over de dieren, de konijnenhobby en sinds een paar jaren de cavia’s.

Over de groenten in de Bijenhoek, maar ook over Hennie en Wilmie van de mooie pluktuin, die zij zelf hebben bedacht en aangelegd en over Efrim die altijd samen met Klaas en ondergetekende in de moestuin aanwezig waren. Altijd was er een leuke samenwerking met hun. Groenten die zonder gif werden gekweekt en door Jenne werden verkocht in deze Bijenhoek. De leuke band met de buren van de boerderij ernaast en de band met de wijkbewoners die regelmatig een bezoekje kwamen brengen in deze tuin.

Later werden de verhalen soms wat actueler en kon ik iets schrijven over wat ons allemaal bezig hield. Nu zit het meeste er voor mij op en heb ik nieuwe plannen voor het komend jaar. Dingen die mijn leven prettig houden, maar op een andere manier. Afgelopen week, kort voor de kerstdagen, werd er aangebeld, het Wijkplatform Helmerhoek stond voor de deur met een kerstpakket, dat kon niet voor mij zijn? Ja toch, meerdere mensen uit de wijk hadden mijn naam genoemd en vonden dat ik in aanmerking kwam voor dit pakket. Iedereen die mijn naam genoemd heeft en ook het Wijkplatform Helmerhoek, hartelijk bedankt. Het is bijna 2021, ik wens iedereen in de Helmerhoek een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar en ook de Helmerhoekers zijn er voor elkaar, dus laten we ook in 2021 samen een mooie en gezellige wijk blijven.

Wim Boers.

De volledige fotocompilatie van de afgelopen twee jaar treft u aan op de facebookpagina Helmerhoeknieuws