Sinds de start van de coronacrisis ontstaan er veel initiatieven in Enschede-Zuid om elkaar te helpen. Eén van die initiatieven is de samenwerking tussen de voetbalverenigingen Aramea en Victoria ’28. De sportparken zijn de laatste tijd het doelwit van vernielingen. Tijd om samen actie te ondernemen!

Erik van der Veen, vrijwilliger bij VV Victoria ’28, vertelt: “We hebben soms last van hangjongeren op het terrein, vooral met mooi weer. Dan zijn sportparken met tribunes omgevingen waar ze graag rondhangen. Op zich is dat niet erg, het is openbaar. Hoewel het nu met de coronacrisis niet de bedoeling is natuurlijk. Maar vernielingen veroorzaken gaat echt een stap te ver. Soms gooit men een heel bierkrat kapot op de tribune en komt er glas op het veld terecht. Met één incident ben je soms met een paar man wel een halve dag bezig om het op te ruimen.” 

In eerste instantie sloten de vereniging de poorten, maar dit bleek weinig effect te hebben. Martijn Koop, clustermanager van de voetbalclubs en collega van Erik, benaderde daarom Football Club Aramea. De voetbalverenigingen besloten om samen de terreinen te controleren op bepaalde tijden. Benjamin Savci, bestuurslid bij Football Club Aramea vertelt: “We doen het echt met zijn allen. We hebben een surveillancegroep opgericht die bestaat uit vrijwilligers en bestuursleden van beide clubs. Elke dag lopen we om de paar uur een rondje over de terreinen. We hebben ook een gezamenlijke WhatsAppgroep waarin we informatie met elkaar delen.”

De voetbalverenigingen betrekken ook andere partijen in de samenwerking. Erik: “In de avond volgen extra controles van handhavers en de politie. Ook hebben we buurtbewoners gevraagd of ze verdachte zaken willen melden. Dat helpt ons enorm”. Benjamin en Erik zijn nu al tevreden over de resultaten. “In de eerste week van de coronacrisis hadden we nog wel te maken met kleine vernielingen en een inbraak. Sindsdien hebben we geen incidenten meer gehad”, aldus Erik. “De grootste uitdaging ligt nog in de avonden na zonsondergang. Mogelijk kunnen we in de toekomst iets met camerabewaking”, concludeert Benjamin. “We hopen in ieder geval dat we weer snel open mogen voor alle sporters!”