DOMWEG (GELUKKIG) OP DE HELMERHOEK (44)

Hier in de achtertuin staan zomerwortelplantjes die de afgelopen winter overleefd hebben. Natuurlijk hebben we een zachte winter gehad maar toch heeft het af en toe matig gevroren. Ik kan nu bij deze column natuurlijk een foto plaatsen van de wortelplantjes maar dat voegt niets toe aan mijn woorden. Het ziet er nogal troosteloos uit en ik ga er van uit dat u mij op mijn woorden geloofd. Het loof staat nu al 25 cm boven de grond. Ik heb geen idee hoe groot de oranje wortelen onder de grond zijn. Wellicht kunnen ze dit jaar uitgroeien tot flinke winterpenen.

In de bijna 53 lentes die ik oud ben heb ik aardig wat uren in de natuur doorgebracht. Dit voorjaar zag ik een vlinder die ik nog nooit eerder had gezien, nu dus wel. Niet één keer maar zelfs meerdere keren. Ik wist er zelfs één te fotograferen. Het is een niet al te grote vlinder met felle oranje gekleurde vlekken aan de uiteinden van de vleugeltjes. Het vlindertje heeft de naam oranjetipje meegekregen. Afgelopen week heb ik de foto van dit vlindertje op Facebook geplaatst, dat ga ik nu niet nog een keer doen. Ik kreeg al privéberichten waarin gevraagd werd waar ik dit vlindertje gespot had. Even later verschenen er ook van andere fotografen foto’s van het oranjetipje op Facebook. Het lijkt wel een plaag! Ik zag er ook al één op een bloeiende paardebloem zitten bij de seniorenflat aan de Graeshoek. Het was een vrouwtje zonder de zeer kenmerkende oranje tipjes.

Volgende week verjaart onze koning Willem Alexander, hij wordt dan 53. Hij zal zijn verjaardag in besloten kring moeten vieren. Oranjefeesten zitten er dit jaar niet in. Voor vele Nederlanders is er ook weinig redenen voor een feestje. Zij kunnen niet bij hun ouders op bezoek in verpleegtehuizen zelfs niet voor een kopje thee met een biscuitje. In verpleegtehuizen mogen bewoners vaak zelfs niet van hun kamer af. Dat mensen daar verdrietig, depressief of moedeloos van worden is niet vreemd. En dan nog de doden waar slechts in zeer besloten kring afscheid van genomen kan worden, hartverscheurend.

Harm Katerberg,